Kada je riječ o parfemima i mirisima sve je stvar ukusa. Jednostavno, na svijetu ne postoje dva ista mirisna osjetila! Različitim ljudima drugačije pristaje isti parfemski miris. Međutim, unatoč ovim činjenicama, o svakom parfemu se može nešto reći, on se može opisati na neki način, svrstati u određenu kategoriju po tome šta ulazi u njegov sastav i koje mirisne note preovladavaju u njemu.

Ljudski nos je u stanju identificirati oko 10 000 različitih mirisa, ali među nama postoje oni koji imaju posebno istančano ovo čulo, a odlučili su da svoju karijeru posvete zadatku klasificiranja i ocjenjivanja postojećih i kreiranja novih predivnih mirisnih kompozicija. Parfem se može opisati kao glazbena metafora čiju harmoniju udružuju posebne note. One se kroz neko vrijeme transformiraju te od početnih “gornjih nota” postepeno otkrivamo nešto manje intenzivne, srednje mirisne note, sve do baznih “donjih nota”. Sve mirisne formulacije kreiraju se uz najveću preciznost te osjećaj za detalje, kako bismo kreirali savršenu kombinaciju odgovarajućih sastojaka.

Gornja nota

Gornja nota mirisa predstavlja prvi dojam čim ga nanesete. Općenito, najslađa nota svih gornjih nota prepoznaje se odmah nakon nanošenja parfema, a ujedno je i prva koja izblijedi s obzirom na svoju svjetlosno molekularnu strukturu. Najčešći mirisi uključuju citruse, lagano voće i bilje.

Srednja nota

Smatra se srcem mirisa. Srednje note traju dulje od gornjih nota i snažno utječu na bazne note koje slijede. Srednja nota parfema je općenito ugodna i dobro zaokružena s glatkom kombinacijom cvjetnih ili voćnih tonova, ponekad prekrivena začinskim tonovima

Bazna nota

Bazne note pojavljuju se nakon što su gornje note potpuno isparile i mješaju se sa srednjim notama kako bi se stvorila punoća mirisa. Ove mirisne note na našem tijelu traju najduže Iako ih u punome sjaju otkrivamo tek nakon 30 minuta, one na koži traju čitavi dan. Uz srednje note stvaraju glavnu puninu parfema. Osnovne note daju parfemu dubinu te su primarne za dugu postojanost.

1. CVJETNI MIRIS

Volite svježi miris jasmina i ljiljana? Onda smatrajte da ste pronašli svoju mirisnu osobnost. Elegantni, lagani, praškasti i romantični, ovi mirisi su ženstveni, mekani i suptilo slatki. Kao što i samo ime sugerira, miris dolazi od cvijeća; ili jedan cvijetni miris ili kombinacija različitih cvjetnih mirisa. Poznato je kao jedna od najčešćih obitelji u parfemskom svemiru, a može obuhvaćati voćne naglaske kao što su ukusne breskve, kruške, zelene jabuke i narančaste cvijetove za svježi voćni punč. Ljeto u boci? Da, molim!

Gdje: Dan vjenčanja ili večer na baletu

2. OSVJEŽAVAJUĆI MIRIS

Ova mirisna obitelj uključuje sve vrste čistih osvježavajućih mirisnih nota kao što su većinom citrusne i vodenaste note, zelene i voćne. Citrusne note se dobijaju iz esencijanlih ulja citrusnog voća – naranče, limuna, mandarine i grejpfruta, a vodenaste note su one koje nas podsjećaju na lubenicu ili na morski povjetarac. Zelene mirisne note podsjećaju na svježe pokošenu travu, nešto kao ledeni čaj ili lišće ljubičice.

Gdje: Razgovor za posao ili tropski praznici

3. ORIJENTALNI MIRISI

Poznati i kao ‘amber’ mirisi. Ističu se zbog svoje jedinstvene mješavine topline i senzualnosti. Orijentalni mirisi crpe svoje bogatstvo iz glavatog mošusa, vanilije i dragocjene šume, egzotični su i nedvosmisleno zavodljivi. Kao podkategorija orijentalno-drvenastih mirisa postoje i mahovinasto drvenaste note. Ovo su pretežno šumske mirisne note mahovine i ambera sa malo citrusnog dodatka. Posebna vrsta ovakvih parfema je Chypre, što je i francuski naziv za Kipar kod kojih je posebno izražena citrusna nota nad dubokim drvenastim tonovima.

Gdje: Koktel ili većera uz svijeće

2. DRVENASTI MIRISI

Drvenasti mirisi su zemljani i topli s mahovinskim i kožnim notama i vrlo su važni kada je riječ o davanju baznih nota mirisu parfema i glavna su osnova za miris. Izgrađeni na osnovnim notama vetivera, sandalovine, hrastove mahovine, ovi mirisi podsjetit će vas na zavojite ceste i tinjajuće kožne arome. Intenzivno zemljane s daškom muškosti, drvenaste note najčešće se ulijevaju u limunske note kako bi ublažile intenzitet i dale tračak svježine. Ako želite da vas shvate ozbiljno, odabirom parfema iz ove mirisne obitelji će poslati sve prave poruke.

Gdje: važan poslovni sastanak ili elegantne dobrotvorne priredbe